Ey Enerjisa’nın #enerjinikoru hareketi çerçevesinde bu ipucu videosunu yaratan ajanstaki arkadaşlar ( bu sefer sizi bulamadım ama) bizi bir dinleyin: Küçük göze küçük tencere, büyük göze büyük tencere, enerji cepte!
Enerjisa’yı kutluyorum: Enerji konusunda farkındalığı ve bilinç seviyesi son derece düşük bir ülkede yaşıyoruz. Enerji tüketimine dikkat etmek, sadece dar gelirli vatandaşların fatura ızdırabından kurtulabilmek için düz ekonomik kemer sıkma politikasının çok da umurlarında olmayan bir yan çıktısı. Ve ya savaş zamanını, su, elektrik gibi kaynakların yokluğunu gören dede ve ninelerin mecburen geliştirdikleri travmatik bir alışkanlıkları. Bir de bizler varız: her yaştan eğitimi, farkındalığı, bilinci ve bu alana doğal bir ilgisi olan sorumluluk sahibi bir gurup sade ve gerçek vatandaş. Hiç mütevazi olamayacağım. Böyle cahil bir ülkede bizimkisi son derece güzel bir davranış, iyi bir alışkanlık: olması gereken! Hepimiz tebriği hak ediyoruz.
Gel gelelim genele.. Kimse enerji tasarrufu meselesine “fatura” sorunu olarak bakmanın bir kademe ötesine geçebilmiş değil! Gelir yükseldikçe, zaten farkındalığı olmayan bu zümrede, “fatura” da sorun olmaktan çıkıyor. Oooh, dünya bir taraflarında değil! Öyle sorumsuz ve düşüncesiz bir harcama durumu var ki sormayın. Aman milli gelirimiz azalmasın, aman da dünya kaynakları gitgide azalıyor, aman da gelecek kuşaklar vs diyen bir avuç insanız şunun şurasında. Bu yüzden Enerjisa’ya kocaman ve içten bir tebrik! Umarım konu hakkındaki farkındalığı arttırmakta çok başarılı olurlar.
Bu hareket çerçevesinde kapsamlı bir de web sitesi yapmışlar: https://www.enerjinikoru.com/ Lütfen girip bakın, inceleyin.
Enerji kullanımı alışkanlıklarınıza göre durumunuzu gösteren bir test yapabiliyorsunuz. Bunun ardından da size önerilerde bulunuyor sistem 🙂 Ben testlerden alkış aldım 🙂 Onu söyleyeyim de.. #enerjinikoru hareketini ben de destekliyorum.
Ben Enerjisa’nın bu kampanyada kullandığı reklamlardan biri hakkında firmaya, hem yaratıcı hem de iletişim ajansına açık bir geri bildirimde bulunmak istiyorum:
Son dönemde Enerjisa’nın TV’de 3 ayrı reklamına denk geldim. Biri “Enerji İster” ki çok güzel iş olmuş. TBWA var arkasında.
Diğer iki çalışma ise #enerjikoru hareketinin çerçevesinde hazırlanan iki ayrı reklam filmi.
Bunlardan biri için de dönüp yanımdakilere şunları dedim:
-Ne güzel bir reklam: içten, samimi, iç görüleri çok güçlü, kültürel, toplumsal alışkanlıklarımız çok iyi analiz edilmiş, hele yeri gelir bir gömlek için koskoca bir çamaşır makinesi döner kısmı ne kadar doğru, hepimizin annesi ömründe en az bir kere koca makineyi çalıştırmayı hesap etmeden bunu yaptı . Gerçekten çok beğendim. Ayrıca reklam sinemotagrafik olarak da güzel bence. Tabii ki çalışma TBWA’in elinden çıkmış. Her zamanki gibi güzel iş. İşte bahsettim güzel olan örnek:
Diğer reklam net bir tasarruf ipucu bilinçlendirme çalışması. Önce bir izleyelim:
Bu reklama ilk kez denk geldiğimde önümde bilgisayar açıktı. Bir şeyler okuyordum. Bir an tuhaf bir şey duydum ve bilgisayar ekranından kafamı kaldırdım. Ekrandaki o ayakları, gözleri ve elleri olan kocaman ve taze bir yumurtaya benzeyen avatara bir kaç saniye boş boş baktım. (Bu yazıyı yazarken siteden öğrendim, ismi Pozitip’ miş. Güzel isim, yaratıcısına buradan tebrikler 🙂 ) Sonra 3 boyutlu düşünceye kafası basan biri olarak matematiği de fiziği de hesabı da benden çok daha güçlü olduğu aşikar olan fizik hocası eşime döndüm. “Herhalde reklamı duymadım, aklım okuduğum yazıdaydı da reklamın önemli bir yerini kaçırdım, duyduğumu yanlış duymuş ve yanlış anlamış olabilirim” gibi naif duygularla yaşadığım o bir anlık boşlukla aramızdaki şu diyalogu başlattım:
P – Ne dedi? Sen anladın mı?
N – Yani diyor ki küçük göze küçük tencere, büyük göze büyük tencere koyun.
P – Tamam ama bunu ne şekilde söyledi? Ben yanlış duydum herhalde? Duyduğumu sandığım şeyi şimdi söyleyemeyeceğim. Çünkü çok anlamsız? Hayır bir şey okuyordum da anlamadım sanırım!
N– (Kıkırdayarak ve bir hoca kimliğine bürünerek söyledi bunu) “Ocağın çapı tencerenin çapından ne kadar büyük olursa, enerji kullanımın da bir o kadar artar”.
P -Ya Allah Allaaaah, ne güzel iş yapıyorlar ama ne saçma cümlelerle yapıyorlar. Şimdi bunu standart Türkiye vatandaşı teyze, amca nasıl anlasın yahu. Asıl onların anlaması lazım. Benim değil! O teyzeler de bu anlatımdan hiç bir şey anlamaz! Üzgünüm. Yani amaç iyi de yöntem çok saçma olmuş! Pazarlamacı olarak kınıyorum (şımarık ve bilmiş bir tavırla söyledim bu son cümleyi 🙂 ! )
N – Sanki teyze evde elinde mezurayla, cetvelle geziyor. “Hımm bir bakayım, eveeet, ocağın çapı X, tencerenin çapı Y, X-Y> Y..O zaman ben karnıyarığı .. Ay yok yapamayacağım, olmuyor, hepsi büyük, artık yemek yapamam”…
Güldük ve bir türlü anlamlandıramadığım için devam ettim:
P – Peki bu avatar ne? Anlamadım, ayaklı bir.. yumurta mı o…?!??
N – Ampül o ampül! Ampül yapmışlar kızım!
P – Bence baya da YU-MUR-TA! Allah Allaaaaahh! Bunu hangi ajans yapmış ya!. İlk reklam da ne iyiydi oysa! Aman bana ne ya! Yani emeğe, çabaya yazık. Teyzeleri- amcaları düşünemiyorum şu an!
Ve önüme döndüm. Yazayım dedim. Sonra vazgeçtim. Ancak bu reklam karşıma o kadar çok çıktı ki ve aslında amaç o kadar önemli ki naçizane belki okurlar diye burada paylaşmak istedim. Ayrıca da genç pazarlamacı arkadaşlara da yine naçizane tavsiye etmek istedim 🙂
Ey Enerjisa’nın #enerjinikoru hareketi çerçevesinde bu ipucu videosunu yaratan ajanstaki arkadaşlar bizi bir dinleyin:
Bakın yurdum insanının bir milyon derdi var: Parasızlık, trafik, terör, her gün gelen şehit haberleri, hayatın ekonomik anlamda gitgide sıkıştıran etkisi, orada burada patlayacak mıyım derdi, gangster kılıklı ali kıran baş kesen tipleriyle otobüslerde kadınlara tekme atan saçma insanlar, mülteci sorunu… Kafalar bir dünya.. Siz de dünyanın en önemli konularından birinde “ocak çapı>tencere çapı” denklemiyle mesajı zorluyorsunuz. Niye böyle önemli ve basit bir mesajı böyle gereksiz bir kulak hareketiyle veresiniz ki?
Benim fizikçi öğretim görevlisi eşimin de dediği üzere:
Küçük göze küçük tencere, büyük göze büyük tencere, enerji cepte!
Böyle mi baksanız olaya acaba?