Karşılaştırmalı reklamlar 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun, 2013 sonuna doğru yürürlüğe girdi. ‘Ticari reklam’ başlıklı 61’inci maddesinin 5’inci fıkrası şöyle:
“Aynı ihtiyaçları karşılayan ya da aynı amaca yönelik rakip mal veya hizmetlerin karşılaştırmalı reklamı yapılabilir” Yani kurumlar karşılaştırmalı reklam yapabilirler. Karşılaştırmalı reklam nedir sorusunun yanıtına uzun uzadıya girmeyeceğim. Ancak merak edenler için Medicat’in 4 Aralık 2013’te yayınladığı oldukça güzel bir derlemesini paylaşabilirim: En Meşhur 10 Karşılaştırmalı Reklam Kampanyası makalesi, 10 klasik videoya eşlik eden detaylı açıklama yazılarıyla karşılaştırmalı reklam konusunu anlamak isteyenlere konuyu gayet net izah ediyor.
Son 1 aydır televizyonlarda sıkça dönen 2 reklam filmi var: sahibinden.com ‘un “Sebep çok,Adres Hep Aynı” reklam filmi ve milliyetemlak.com’un “Orası, Burada!” kampanyası çerçevesinde sunduğu “Evlilik”, “İstifa” ve “Bebek” reklam filmleri.. Bildiğim ve teyit ettiğim kadarıyla yayınlanan çalışma sahibinden.com’un çalışmasıydı..
Girizgahı karşılaştırmalı reklam filmiyle yaptım ancak bu videolar bütünü, bir karşılaştırmalı reklam örneği olarak verebileceğim örnekler değiller. Aman diyeyim…
Milliyet Emlak’ın videoları, ne Sahibinden’ e dokunduruyorlar, ne ona meydan okuyorlar, ne de tam olarak son reklam çalışmasındaki fikrin üstünden ilerleyip bir selam veriyorlar. Her iki film de bir tetiklemeyle, bir sebeple başlayan değişimin üstünden derdini anlatıyor. Ancak resmedilişleri çok farklı: Sahibinden’in kendi içindeki absürt, süper hızlı tetik silsilesi hem karakterleriyle sevimli hem bağlanışlarıyla absürditenin içinde bir şekilde anlamlı hem de oyunculuklarıyla daha inandırıcı. Haliyle gayet keyifli. Ayrıca daha özgün. Oysa Milliyet Emlak, rakibin son reklam filminin mantığını dolaylı bir şekilde kopyalayan bir reklam filmi serisine imza atmış gibi duruyor. Oyunculuklar maalesef diğeri kadar kuvvetli değil, bağlantılar zayıf.. Yani sahibinden gibi bir tetikleme mekanizması fikriyle yola çıkılmış ama bir şekilde olmamış.
Evlilik, Hayat Şarkısı’ nın Hülya’ sının küçüklüğüne atıfta bulunuyor gibi. Toplumda revaçta olan bir şeye atıfta bulunmak güzel ama keşke daha orijinal, daha sevimli ve daha esprili bir uygulama görebilseydik.
Bebek filmini doğrudan geçiyorum, her açıdan kötü. İstifa tatlı olabilirdi, ancak bu serinin genel havasından maalesef payını negatif olarak alıyor.
Sonuçta, ya açık açık rakibe meydan okumak ve karşılaştırmalı reklam örneklerine imza atmak lazım ya da özgün olmak, bu kadar yakın aralıklarla yayınlanan reklam kampanyalarında, ilk çalışmayı fikren andırmayan, zayıf ve başarısız bir taklit olarak kalma ihtimaline sahip olmayan, farklı, kendine özgün fikirlerle ilerlemek lazım.