Ferrari’sini Satan Bilge, Robin Sharma’nın efsaneleşmiş eseri. Hikaye, 50’li yaşlarında mesleğinin doruğundaki yaman avukat Julian Mantle’ın mahkeme salonun tam ortasında geçirdiği kalp krizinin ardından işini bırakıp Doğu’ya gitmesi ve sonra dönüp hala avukatlık yapan arkadaşı John’u bulmasıyla başlıyor. Okursunuz elbette, anlatmayayım.
Bu kitabı sanırım ilk kez 2000’lerin başında duydum. İsminin kafama kazınması ise pazarlama konferanslarında oldu. Kişisel gelişim meselesi pazarlama konferanslarında muhakkak kapsanan bir konu.
Bu yıl öğrendim ki son 6 aydır başlayıp başlayıp ilerleyemediğim bu kitabı, en yakın dostlarımdan Çiğdem, daha biz üniversitedeyken okumuş. Ruhumun ihtiyacı olacak ki bu hafta adam gibi kesintisiz okudum,bitirdim, üstünden 2 kez geçtim ve şöyle dedim: Keşke bunu ben de Çiğdem gibi üniversitede okusaymışım! Aslında söz konusu olan çok da karmaşık bir ilkeler ve prensipler bütünü değil. Hatta aslında öğreti, karakterim gereği parça parça yaptığım şeyleri içinde barındırıyor. Benim bütün halinde bakmadığım, idrak etmediğim, göremediğim bir gerçekler ve yöntemler bütünü diyebiliriz. Ben hayatıma bu metotları, bu bakış açısını sokmak için çok daha detaylı bir özet çıkardım. Unutursam dönüp dönüp okuyacağım. Sizinle daha kısa bir özet paylaşacağım.
Julian, John ve Yogi Raman, hikayenin en önemli karakterleri. Julian, Himalayalar’da yaşayan Sivana’nın Büyük Bilgeleri ile bir aydınlanma deneyimi yaşıyor.
Sivana, aydınlanma vahası anlamına geliyor. Julian, “Nirvana“ya yani Budizm’e göre insanın aşırı istek ve tutkularından kurtulma yoluyla erişebileceği salt mutluluk durumuna ulaşmış bu bilgelerden, özellikle Yogi Raman’dan öğrenip hayatına geçirdiği her şeyi başkalarına da öğretmeye söz veriyor. Kırmızı cüppesiyle genç, enerji dolu bir adam artık. Arkadaşı John’a bir gece boyunca, kendi hikayesini, aydınlanmış kişilerin yürüdükleri yolda önemli olanları, bu yolda kullanılması yararlı olan güçlü teknikleri aktarıyor.
Bu kitapta sürekli karşımıza çıkan bir hikaye var:
Muhteşem, verimli, yeşil bir bahçenin tam ortasındasın, tüm güzelliğini ve sukunetini içine çekip yaşıyorsun. Bu doğal vahada tüm zamanını geçirebileceğini düşünüyorsun. Bahçenin ortasında 6 katlı bir deniz feneri var. Fenerin giriş kapısı aniden gürültüyle açılıyor ve dışarı 3 metre boyunda 350 kiloluk bir sumo güreşçisi çıkıyor.Çıplak. Sadece edep yeri bir miktar pembe kabloyla örtülü. Bahçede dolanmaya başlıyor. Bu arada birinin yıllar önce bıraktığı altın bir kronometre buluyor. Almak için yere eğilince düşüp bayılıyor. Sonra aniden uyanıp sarı güllerin kokusunu ve güzelliğini içine çekiyor. Enerjiyle ayağa fırlıyor. Bahçenin en uzak yerindeki içinden geçen parlak elmasla kaplı bir patika görüyor. O patikayı izliyor, bu patika onun için sonsuz sevinç ve mutluluk yolu oluyor.
Hikayede yer alan bu önemli simgelerin her biri önemli bir gerçeği simgeliyor. 7 TEMEL PRENSİP VAR:
-
ZİHNİNİN HAKİMİ OL! ONU GELİŞTİR!
-
AMACINI BİL VE PEŞİNİ BIRAKMA
-
KAIZEN’İ UYGULA
-
DİSİPLİNLİ BİR YAŞAM SÜR
-
ZAMANINA DEĞER VER
-
KARŞILIK BEKLEMEDEN BAŞKALARINA YARDIM EDİN
-
ANI YAŞA,KUCAKLA
Hadi şimdi bu maddeleri biraz açalım:
1 – ZİHNİNİN HAKİMİ OL! ONU GELİŞTİR!
Bahçe = Zihin : Onu besleyip sürer, özen gösterirsen, verimli ve zengin bir bahçe gibi olur. Güzel çiçekler açar. Yabani otların kök salmasına izin verirsen, kalıcı huzur ve dengeden uzaklaşırsın. Kaygılar, zihin gücünün büyük kısmını tüketir ve ruha zarar verirler. Sadece iyi bilgilerin bahçeden içeri girmesine izin vermeli, olumsuz düşüncelerden uzak durmalısın. Dünyadaki her şeye karşı pozitif bir bakış açısı geliştirmek lazım. Doğanın en büyük hediyesi zihinsel güç. Her şey dahil üzerinde mutlak surette egemen olduğun tek şey zihnin. Herhangi bir durum karşısında ne düşünceni belirleme gücüne sahipsin. Mutlak bir şey yok. Her şeyi kendince algılıyor, yorumluyor ve buna göre tepki veriyorsun.
Her şey 2 kez yaratılıyor. Önce zihninin atölyesinde, sonra gerçeklikte. Proje hazırlama süreci bu. Dış dünyanda belirli değişiklikler yapmak istiyorsan, bunun için önce düşüncelerinin niteliğini değiştirmen gerekir.
Yaşamındaki sınırlar, sadece kendi benliğinin yarattıklarından ibarettir! Dolayısıyla huzurlu ve anlamlı bir yaşam istiyorsan, huzurlu ve anlamlı şeyler düşünmelisin.
Kişisel gelişim sabır gerektiriyor. Hazırlanır ve beklersen tüm aradıklarına ulaşırsın. Şans, hazırlık ve fırsatın evliliğidir.
Zihinsel ustalığın temelinde odaklanmak yatıyor. Zihin gücünü açığa çıkarmak için onu kontrol altına almalı ve elindeki işe odaklanmalısın.
Mutluluğun sırrı: Yapmayı gerçekten sevdiğin şeyi bul ve tüm enerjini buna yönlendir. Zihin gücünü ve enerjini sevdiğin işe odakladığında tüm yaşamın zenginleşir, isteklerin yerine gelir.
Mutluluk da başarı da kovalanamaz. Bunlar sonuçlar. Kişinin kendini büyük bir amaca adamasının yan etkisi olarak ortaya çıkan sonuçlar.
Düzenli olarak konfor alanlarının ötesine geçmeye çalışmak, kişisel bilgeliğe ve doğuştan sahip olduğun zihin, vücut ve ruhunu anlamaya giden yoldur.
Burada olmanın gerçek nedenini keşfetmeli ve sonra bunu gerçekleştirmek için gereken cesareti göstermelisin.
Yaşamın hakkında düşünmeli, nerede olduğunu değil nereye gideceğini ve ertesi günü nasıl daha iyi hale getirebileceğini düşünmelisin. Her gün 10 dakika bile odaklanmış halde düşünmek, yaşam kaliten üzerinde büyük etki yaratır.
Zihin gücüne hakim olmak için 3 önemli teknik var:
- Gülün Kalbi Tekniği: Taze bir gül ve sessiz bir yer lazım bize, o kadar! Gülün kalbine odaklanmalı ve buraya bakmalısın. İstediğin şeye ulaşmak üzere gideceğin yolda dikenler olacak, ancak inançlıysan ve hayaline güveniyorsan, o zaman dikenleri alt eder, gülün kalbine ulaşırsın. Gülün yapraklarını izle, kokusunu içine çek. İlk zamanlar dikkatin dağılacak, zihinine başka düşünceler girecek ve 5 dakika bile sürdürmekte zorlanacaksın. Bu eğitmsiz bir zihnin işareti. Öyle olunca tekrar odaklanmalısın. Bunu istikrarla, sabır ve kararlılıkla her gün yapar ve gitgide daha çok zaman ayırırsan, 1-2 hafta içinde 20 dakika boyunca dikkatin, düşüncelerin başka konu ve objelere dalmadan yapabildiğini görürsün. Yani zihnin üzerinde kontrol sahibi olmaya başlarsın. Bu, kaygılardan uzaklaşmana, daha dingin ve sakin olmana, enerji ve iyimserliğinin artmasına yol açar. Ne yaparsan yap, her gün mutlaka Gülün Kalbi’ne dön, çünkü burası sığınağın. Dinginlik ve sessizlikte güç vardır. Dinginlik, evrensel zekaya ulaşmak için bir basamaktır.
- Karşıt Düşünce Tekniği: Zihin belirli bir zamanda sadece bir düşünceyi barındırabilir. Olumsuz bir duygu ya da düşünce aklına geldiğinde, zihninde yer kapladığında, onu hemen olumlu olan bir şeyle değiştir. Olumsuz görüntüyü olumsuzla değiştir. Kasvet mi var, o vakit hemen neşeli ve enerji dolu olduğunu düşün, gülümse, öyle olduğun zamanlardaki gibi hareket ettir vücudunu, dik otur, derin nefes al. Bir de bakacaksın ki aslında olumsuz düşünce çoktan silinmiş. Bunu her olumsuz düşüncede ve hemen yaparsan, haftalar içinde bunların etkisinin kalmadığını fark edersin. Güçlü ve disiplinli bir zihin, mucizeleri beraberinde getirir. Sivana Bilgeleri’nin “Sattvic” dedikleri bir şey var: İnsanlar sadece saf düşünceleri barınmalı. Zihin tapınaklarına saf olmayan düşünce girmemeli. Kaygı verici bir düşünce embriyo misali başta küçük, ancak sonra gitgide büyür ve kısa zamanda kendi kontrolünü eline alır.
- Gölün Sırrı Tekniği: Ne olmak istiyorsan, ne istiyorsan, kendini o halde canlandır, onu yaşıyor olduğun anı canlandır, hayal et. Zihin resimlerle işliyor. Resimler kendine bakışına etki ediyor. Bu da hissediş, davranış ve başarma biçimine etki eder. Sessiz bir ortamda, telefonunu sessize al, gözlerini yum. Derin birkaç nefes al. 2-3 dakika sonra rahatlamaya başlarsın. O zaman sahip olmak, olmak veya yaşamına katmak istediğin ne varsa, kendini öyle, istediğine sahip, istediğin her neyse yaşamında olarak hayal et, zihnine bunu birebir canlandır.
Yaşamını iyileştirmek ve hak ettiğin biçimde yaşamak istiyorsan, başkalarıyla değil, kendinle yarışmalısın. Doğru bildiğin şeyden asla çekinmemelisin. Başkalarının hakkında ne düşündüğünü bir kenara bırakmalısın. Mühim olan kendin kendin hakkında ne düşünüyorsun.
2 – AMACINI BİL VE PEŞİNİ BIRAKMA
Deniz Feneri = Amaç: Yaşamın amacı, amacını yaşamaktır. Gerçekten aydınlanmış olan kişiler, yaşamdan duygusal, manevi, fiziki ve maddesel olarak gerçekten ne istediğini bilen kişilerdir. Yaşamın her yönünde net olarak belirlenmiş hedefler ve öncelikler, her koşulda bize kılavuzluk ederler. Gittiğin yönü bilirsen yaşamında köklü değişiklikler yapabilirsin.
Mutluluğun koşulu başarı. Dharma (Sanskritçe’de yaşamın amacı anlamına gelir). Kalıcı mutluluğa, hedeflerin için sürekli çalışarak ve yaşamın amacı yolunda ilerleyerek ulaşılabilir. Yani önce yaşam amacını bilmeli, sonra da buna ulaşmak için tutarlı ve düzenli eylemler gerçekleştirmelisin. Zihinsel enerjini kendini keşfetmeye odakla, hangi konuda iyi olduğunu ve seni neyin mutlu edeceğini bul, sonra da bunu gerçekleştirmek için peşine düş. Kendini bilme, aydınlanmanın DNA’sıdır. Amacın ne olursa olsun, ona ulaşmak başarıdır.
Burada verimlilik esas. Hedeflerini tam olarak bilirsen, günlerini bunlara ulaşmak için harcar ve ulaştığında da doyuma ve mutluluğa ulaşırsın.
Göremediğin bir hedefi asla vuramazsın. Hedef koymalı ve bunları görünür şekilde yazmalısın.Her birimiz günde yaklaşık 60 bin şey üzerine düşünürmüşüz. Amaçlarını ve hedeflerini bir kağıda yazınca ise bilinç altına bir sinyal verip bunu diğer 59.999 şeyden daha önemli olduğunu söylermişiz. Zihin de bunun üzerine çalışırmış.
Hedef koyma ve hedefe ulaşma sanatında ustalaşmak için küçük şeylerle başlamak iyidir. Küçük amaçları gerçekleştirmek, bizi daha büyük amaçları gerçekleştirmek için hazırlar.
Hedef koyma ve ulaşma sanatında yardımcı olacak 5 aşamalı KENDİNİ İNCELEME TEKNİĞİ:
- Sonucu zihninde açık bir biçimde canlandır, ne istiyorsan onu zihninde yaşa.
- Hedefe, amacına ulaşmakta daha kararlı olmak için bir miktar pozitif baskı yarat, örneğin başkalarına söyleyebilirsin, kimse başarısız görünmek istemez.
- Hedefine ulaşmak için kesin bir tarih ve bir Hayaller Defteri yarat. Buraya arzuların, amaçların ve hayallerinle doldur. Kendini, güçlü, zayıf yönlerini, umutlarını ve hayallerini anla. Buraya fiziksel zindelik, finansal, kişisel gelişim hedefleri, ilişkiler, sosyal ve manevi hedeflerini yaz. Arzu ettiğin ne ise bunlara erişmiş, bunları temsil eden, bunları başarmış kişilerin, bunların kendilerinin görsellerini yapıştır. Deftere her gün göz at, birkaç dakika da olsa yetecektir.
- Sihirli 21 Kuralı’nı uygula. Yeni bir alışkanlık edinmek için insanın 21 gün üstüste bunu yapması gerekir. Beyin 21 günde bununla ilgili sinirsel iletiyi inşaa ediyormuş.Ancak hiçbir şey asla zorla yapma, istediğin için yap. Onun senin için doğru olduğunu bildiğin için yap. Gülün Kalbi’ni her gün aynı yerde aynı saatte deneyin. Merasimin gücü büyüktür. Yaşamına her gün aynı yerde, aynı saatte, aynı şekilde yaptığın bir etkinliği eklersen, bu hızla bir alışkanlığa dönüşecektir.
- Sürecin keyfini çıkar. Amaçlarına ve hedeflerine giden yolda ilerlerken keyif almayı bil. Coşkuyla yaşa, tüm varlıklardaki güzellikleri gör, çünkü bugün ve şu an bize verilmiş bir hediyedir. Heyecanlı, meraklı ve neşeli olmayı sürdür. Yaşamdaki görevine ve karşılık beklemeden başkalarına hizmet etmeye odaklan. Geçmişte yaşadıklarından asla pişmanlık duyma. Her tecrübe dersler içerir. Amaçlarına odaklan, evren geri kalanını halledecektir.
3 – KAIZEN’İ UYGULA
Sumo Güreşçisi = Kaizen = Sürekli ve bitmeyen iyileşme: İnsani yetenekleri üçlemesi: Zihin, vücut ve ruh. Fiziksel yeteneklerini işlemeden zihnini geliştirmen boş. Ruhunu beslemeden de zihin ve vücudunu en üst seviyeye çıkarmak anlamsız. Bu 3 insani yeteneğin potansiyellerini beraberce serbest bırakacak şekilde çalış.
Yaşamındaki sınırlar yalnızca senin belirlediklerindir. Güven çemberinden çıkmaya ve bilinmeyeni keşfetmeye cesaret ettiğinde gerçek potansiyelini açığa çıkarmaya başlarsın.
Korktuğun şeyleri yap.
Seni engelleyen şeyleri belirle, üstüne git. Korku şartlandırılmış bir tepki ve kötü bir alışkanlıktır, dikkat etmezsen, yaşam enerjini sömürür. Korkunun anatomisini anlamak ve korktuğunu sandığın şeyi yapmak lazım. Böylece güven ve huzur bulur, mutlu olursun.
Kaizen’i her gün kendini biraz zorlayarak uygula. Zihnini ve vüzudunu geliştirmek için sıkı çalış. Ruhunu besle. Enerji ve istekle yaşa. Güneşin doğuşunu izle. Bazı şeyler gerçekleşince yapmayı hedeflediğin şeyleri şimdiden yap. Keyifli ve canlı bir yaşama hazırlan çünkü şans ve yaşam, hazırlanmış zihinlerin tarafındadır.
Başarı elde edenler, başkalarının yapmayı sevmediği, istemediği şeyleri hoşlanmasalar dahi yapmalarıdır. Her gün mutluluk yaşayan aydınlanmış insanlar, uzun vadeli hedefler için kısa vadeli sıkıntılara göğüs gererler. Böylece zayıflık ve korkularını yenerler.
Her gün 10-15 dakika da olsa kendin üzerinde çalışmak için zaman ayırmalısın.
Kaizen ve kişisel ustalık yolu için 10 merasim var, ancak bağlı kalmak ve 30 gün boyunca yapmak şart:
- Yalnızlık Merasimi: Sessizliğin iyileştirici gücünü keşfettiğin ve gerçekten kim olduğunu keşfettiğin bir zaman dilimi. Ruhun için bir dinlenme molası. Amacı kendini yenilemek. Yalnızlık ve sessizlik evrenin sınırsız zekasını açığa çıkarır. Her gün hareketsiz ve sessiz kalarak zihin gölünü cam bir tepsi gibi dümdüz bir hale çevirebilirsin. Bu da derin bir iyilik hali, iç huzur ve enerji yaratır. Hatta daha iyi uyursun falan.. Güzel görüntü,obje, kokuların olduğu Benliğin Sığınağı olacak bir yerde, 15- 50 dakika bunu yapabilirsin. Her gün aynı saatte yapmak alışkanlığın oturmasını da sağlayacaktır. Her gün doğayla iletişim kur.
- Fiziksellik Merasimi:Bedenine özen göstermek, zihnine de özen göstermektir. Bedenini egzersizlerle beslemek için zaman ayır. Kan dolaşımını arttır. Bedenini hareket ettir. Mesela yogayla. Yoga, içindeki enerji kaynaklarını açığa çıkarmak için çok etkili bir yol. Ayrıca yürüyebilirsin. Hava çok sertse içeride egzersiz yaparsın. Mühim olan vücudu hareket ettirmek. Ciğerleri taze havayla doldurmak lazım. Çünkü doğru nefes almak, doğru yaşamaktır.Günde 2-3 kez daha etkili ve derin şekilde solumayı düşünmek bile bir başlangıç.
- Yaşam Gıdası Merasimi: Kötü bir beslenme şeklinin yaşam üzerinde olumsuz etkisi var. Zihinsel ve fiziksel enerjiyi doğrudan etkiler. Bilgeler sattvic yani saf beslenme ile yaşamışlar binlerce yıl. Doğanın planladığı, canlı, yaşamsal ve sağlıklı bir beslenme planı: vejeteryan beslenme. (Ben tamamen vejeteryanlığa inanmıyorum ancak ölçülü bir biçimde beslenmeye inanıyorum. Zaten kitapta da bunu sonradan belirtiyor. Et seviyorsan yiyeceksin, ancak ölçülü bir biçimde. En azından her öğüne salatayla başlayabilirsin ki eskiden hep böyle yapardım.)
- Bereketli Bilgi Merasimi: Yaşam boyu öğren ve bildiklerini birilerinin iyiliğini esas alarak geliştir. Bilgi potansiyel güçtür, asıl mühim olan bilgiyi kullanmak ve hayallerini gerçekleştirmek için hergün tutarlı bir çaba göstermektir. Önceliklerini kendin belirle, kendine yatırım yap. Düzenli olarak oku. Günde en az yarım saat oku. Ama rastgele değil, seçici ol, ancak besleyici şeyleri zihnine girmesine müsaade et. Başkalarının karşılaştıkları zorlukları ve bunları yenmeleri için kullandıkları stratejileri gözlemleyebilirsin bu kitaplarda. Okuduklarından elde ettiğin bu başarı stratejilerini uygula.
- Kendin Üzerine Düşünme Merasimi: Kendini tanımak için zaman harcayarak, varlığının, sahip olduğunu hiç bilmediğin bir boyutuyla bağlantı kurarsın. Bu, aslında temel düşünme alışkanlığıdır. Benjamin Franklin misali, gelişme sağlayacak kadar düşünmekten bahsediyoruz. Her gün sonunda mesela tüm gün yaptığın şeyleri gözden geçirip olumlu olumsuzları ayırmak, düzeltilmesi gerekenleri not etmek, sonra bunlar için çalışmak, yaptığın şeyleri sıralamak: Düzenli bir iç gözlem alışkanlığı geliştirmek . Günlerinde ve yaşamında nelerin doğru, nelerin yanlış olduğunu düşünüp görmek ve sonra bunları düzeltmek için iyileştirme yapmak.
- Erken Uyanma Merasimi: Güne iyi başlamak için güneşle birlikte kalkmak. (Benim en zorlandığım şey) Erken kalkmak ilk birkaç gün zorlayacaktır, ancak sonrasında alışırsın. Aslında bilgeler, güneş ışıklarının cennetin armağanı olduğuna inanırlarmış. Doğuda güneşin ruha açılan bir kapı olduğuna inanırlarmış. Önemli olan uykunun kalitesi. Akşam 8’den sonra asla bir şey yememek iyi bir uyku için bir çözüm olabilir mesela. Huzurlu bir müzik eşliğinde uyku öncesinde meditasyon yapmak da yardımcı olacaktır. Uyumadan önceki 10 dakika ile uyandıktan sonraki 10 dakikalık sürenin bilinçaltı için çok önemli etkisi varmış. Uyumadan önce, sakin bir müzik dinlemek, belki bir fincan bitki çayı içmek iyi gelecektir. Ancak haber izleme, gün içinde olan bir tartışmayı düşünme, günün olaylarını bile düşünme. Uyandıktan sonra da olumlu şeyler düşün, şükran listen üzerinde çalış, güzel müzik dinle, güneşin doğuşunu izle, minik bir yürüyüş yap, gülümse ki mutluluk hormonların çalışsın. İçinden gelmiyorsa bile aynaya bak, gülümse, birkaç dakika gül, mutlu olacaksın. Sabah kalınca Sessizlik Sığınağı’na oturup bugünün son günün olduğunu düşünebilirsin. Ne yapardın onu düşün ve her günü son günün gibi yaşa.
- Müzik Merasimi: Müziğin gücünü unutma ve her gün mutlaka müzik dinle. Kendini üzgün ve mutsuz hissettiğinde, işe giderken, evde…
- Sözcükleri Tekrarlama Merasimi: Mantra, pozitif bir etki yaratmak amacıyla birbirine eklenmiş kelimeler bütünüdür. Sanskritçe de “man”, “zihin” ve “tra” da “özgürleştirici” anlamına gelirmiş. Yani mantra, zihni özgürleştirmek için kullanılan kelimelerdir. Sesli ve ya yazılı olarak mantralarını sürekli tekrarlamalısın. Kelimeler, ister sözlü, ister yazılı olsunlar müthiş güçlüdür ve zihinde kuvvetli etkisi vardır. Hepimiz, bütün gün olduğumuzu sandığımız şeyleriz, kendimize söylediğimiz şeyler. Kendini nasıl algılarsan, öyle davranırsın.
- Uyumlu Karakter Merasimi: Karakterini güçlendirmen, kendini görme biçimini ve gerçekleştirdiğin eylemleri etkiler. Eylemler alışkanlıklarını, alışkanlıkların kaderini belirler. Yani düşünce eylemi, eylem alışkanlığı, alıkşanlık karakteri, karakter de kaderi tayin eder. Karakterini inşaa etmek için erdemleri geliştiren şeyleri yapmak lazım. Üretkenlik, şefkat, alçak gönüllülük, sabır ve cesaret gibi prensiplerle uyumlu yaşamak derin bir iç huzur ve ahenk verir insana. Yani doğru şeyleri yap ve karakterinle uyumlu bir şekilde yaşa. Dürüst davran, bırak kalbin seni yönlendirsin. Gerisi muhakkak gelir.
- Sadelik Merasimi: Sade bir yaşam sür. Önemsiz şeyleri önceliğin haline getirme. Önceliklerine ve gerçekten anlamlı olan şeylere odaklan. İhtiyaçlarını azalt. Gereksinimleri azaltmadıkça tatmin olmak zor. Yaşam boyu mutluluk, amaçlarını elde etmek için çaba gösterme yolunda kazanılır. Amacını da gökkuşağının arkasındaki altın kaseyi bulmak üzerine kurmamak lazım.
Bunları otuz gün boyunca muhakkak her gün yapmalısın!! Daha fazla enerji ve yaratıcılık, daha az kaygı ve stres yaşayacaksın.
Kendini daha iyi duruma getirdiğinde etrafındaki herkesin yaşamını iyileştirmiş olursun.
Başarısızlıktan asla korkma, arkadaşındır. Evren cesur olanın yanındadır.
4 – DİSİPLİNLİ BİR YAŞAM SÜR
Pembe Kablo= Kendini kontrol etme ve disiplinin gücü için bir hatırlatma: İrade gücünü açığa çıkardığında kişisel dünyanın efendisi olursun. İrade gücünde bir zayıflığın varsa ve rahatsızsan, bundan kurtulmak önceliğin olsun çünkü irade gücü ve disiplin, güçlü bir karakter ve harika bir yaşama sahip insanların en temel özelliklerindendir.
İrade gücüyle, bir şeyi yapacağını söylediğinde o şeyi yapma olanağı bulursun. Gerçek anlamda aydınlanmış kişiler, asla başkaları gibi olmazlar, kendilerinin önceki halleriyle yarışırlar. Kendini kontrol edersen, özgürsündür. Aydınlanmış bir yaşamı olanlar, ağaçların ötesindeki ormanı görme özgürlüğüne, acil olanı değil kendileri için doğru olanı seçme özgürlüğüne sahip olanlardır. Ve özgürlük bir evse, bunun için koyduğun ilk tuğla irade gücüdür. Bu sana cesurca hareket etme gücü verir. İrade, zihinsel güçlerin kralıdır. Düşünceni kontrol ettiğinde zihnini, zihnini kontrol ettiğinde yaşamını kontrol edersin ve yaşamını kontrol edince de sonunda kaderini kontrol edersin.
Bunun için:
Tekrarlama Tekniği’ni kullanabilirsin:
“Ben göründüğümden daha fazlasıyım, dünyanın tüm gücünü ve kuvvetini içimde barındırıyorum” mantrasını günde 30 kez tekrarla.
Bunu Yaratıcı Canlandırma metoduyla birleştir. Sessiz bir yere git, otur, gözlerini kapat, hareketsiz kal ve mantranı tekrarla.
Ayrıca yapmaktan hoşlanmadığın şeyleri yapmaya başlayabilirsin. İrade gücü ve iç kuvvet kazanmak için ilk önce onu kullanmak gerekir. İç disiplin tohumunu canlı tut.
Sessizlik Yemini’ni kullan. Sessiz kal. Dilini tut. İrade güçlendirmek için müthiş bir yol.
Sınırlarını zorla yani!
Her gün daha erken kalkmak gibi küçük bir karar, bir hedefe bağlı kalmak, irade gücünü kullanmak, hedefi gerçekleştirerek tatmin olmak ve iradeyi güçlendirmek demek olacak. Bununla başlanabilir.
5 – ZAMAN EN DEĞERLİ VARLIĞINIZ
Altın Saat= Zaman: Zamanın efendisi olmak, yaşamın efendisi olmaktır. Zamanı iyi kullanan kazanır. Zamanını iyi planla. Örneğin Pazar gecesi 10-15 dakikanı ajandana tüm hafta boyu için planladığın kişisel, spritüel, sosyal, işsel tüm hedeflerini ajandana girmek için ayır. Her sabah gününü bu şekilde planla. Bu basit bir harekettir ancak denegeli yaşam için sırdır, ben muhakkak yaparım. Zamanını yaratıcı bir biçimde yap. Önceliklerine odaklan. Plan yapmada başarısız olmak, başarısızlığı planlamaktır.
Hayatını parça parça yaşama. Hayat bir bütün. Ajandan ve zaman planının da öyle olmalı.
Yaptıklarının yalnızca %20’si yaşam kaliten üzerinde etkili değişim yartır. Bu yüksek etkili etkinliklere kilitlenmek lazım.
Başkalarının zamanını çalışmasına müsaade etme, küçük şeylere hayır deme cesaretine sahip ol.
Erteleme. Yap.
Öğleden sonraları kısa bir uyku, enerjik, taze ve dinç kalmaya yardımcı olur.
Gülmenin gücünü unutmamak lazım. Kahkaha kalbi açar, ruhu yumuşatır.
Ölüm döşeği zihniyeti geliştir. Anı yaşa.
Başarısız olman imkansızmış gibi davran. Cesur ol ve asla geçmişinin esiri olma. Geleceğinin mimarı ol.
Yaşamının sonunda yanında götüreceğin şey vicdanın. Vicdanının sesini dinle. Yaşamın nihai amacı hizmet etmek. Karşılık beklemeden bir şekilde başkalarına yardım etmek.
6 – KARŞILIK BEKLEMEDEN BAŞKALARINA YARDIM EDİN
Güller= İyilik: Yaşam kaliten, başkalarının yaşamına yaptığın katkıyla belirlenir. Sana gül verenin elinde hep bir miktar gül kokusu kalır.
Her gün rastgele iyilik yapma alışkanlığı edin.
Dünyadaki rolüne özel yeni bir paradigma belirle. Paradigma olaylara baktığın mercektir, hayatı yorumlama biçimindir. Dünyayı daha iyi bir yer yapmak için çaba göstermeye başlayınca yaşam daha büyülü bir boyuta geçer. Başkalarına yapacağın iyilikleri düşünmek için zaman ayır. İlişkilerini zenginleştir ve ihtiyacı olanlara yardım et.
7 – ANI YAŞA, KUCAKLA
Elmaslarla Bezeli Yol= Anı yaşa, en basit şeylerdeki güzellikleri gör: Geçmiş köprü altından akan su gibi gitmiş, gelecek uzak bir güneş, mühim olan şimdi, şu an. Anı yaşamayı öğrenmelisin. Tadını çıkarmalısın. Mutluluk, varacağın yer değil, yolculuktur. Biraz yavaşla, yürümekte olduğun yolun elmaslarla, güzelliklerle dolu olduğunu gör, bunun tadını çıkar. Zaman kum taneleri gibi akıp gidiyor. Senin için anlamlı insanlara zaman ayır, özen anlara saygı duy ve yaşa, yaşam akışının tadını çıkar. Çocuklarının çocukluğunu yaşa. Şükretmeyi asla ihmal etme ve kaderini yönlendir.
Ben epeyce çabalayarak bu metodların tamamını hayatıma sokacağım bu yıl. Size de tavsiye ederim. Çünkü dünya ölümlü ama güzel bir yolculuk sunuyor bize. Sonuna dek tadını çıkararak ve verimle kullanmak için tek engel kendi düşünce biçimimiz, zihnimiz. Zihne ve zamana hükmetmek bir çok şeyi tamamen değiştirecektir.