Merhaba,
Ben Pınar Akçay.
Galatasaray Üniversitesi Ekonomi Bölümü mezunuyum. Üniversiteyle yaklaşık olarak aynı dönemde İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda yarı zamanlı olarak Sahne Sanatları ve Müzikal okudum. Hiç de planımda, aklımda olmadan girdim oraya. Bir anda! Tek bir telefonla gelen ansız bir öneriyle! Gidip o bir sürü insanın yıllarca hazırlandığı sınavı bir şekilde ittir kaktır geçtim. O bölüme de girmeseydim, hayatım belki bambaşka olacaktı.
Geriye dönüp baktığımda Galatasaray’daki ders saatleri dışında kalan tüm akşamlarımı ve tüm hafta sonlarımı konservatuarda derslerde, provalarda, sahnede veya GSÜ Müzikal Kulübü’nün prova ve sahnelerinde geçirdiğimi görüyorum. Yazların tamamını da Capital Dergisi’nde araştırmalarda çalışarak geçirmişim. Hal böyle olunca aslında birincilikle girdiğim fakülteden herhalde sonlarda çıkmışımdır!
Annem hala bana bunun için kırgın: Ona göre fakülteyi alışmış olduğu gibi yine dereceyle bitirebilir ve yüksek lisansımı yurt dışında bir Harvard’da bir Sorbonne’da bir şekilde üstün başarı bursuyla yapıp gelebilirdim. Onun yerine müzikal aşkına eğitimimi sıradan bir öğrenci olarak geçirdim! Kendince haklı! Savı da doğru! Yüksek ihtimal dikkatim böyle iki başlı başına kuvvetli dal ve bir de aşk arasında üçe bölünmeseydi, sonuç, çok güvendiği kızının yıldızlı eğitim hayatıyla gurur duyan Serpil Hanımın hayalindeki gibi olurdu. Akademiye önem verdiğim için o versiyon da yüksek ihtimal tatlı ve güzel olurdu. Yine de o günden bu güne deneyimlediklerimle söyleyebilirim: Bu senaryo da güzel 🙂
Evet, biliyorum: Ekonomiyle müzikal çok alakalı görünmüyor. Oysa bu, benim açımdan çok özel bir sentez. Meslek olarak da pazarlamayı seçince, böyle güzel bir kombinasyon elde ettim! Olaylara çok farklı açılardan bakabilmemi sağlayan iki ayrı ve iki temel disiplin dünyasının tam göbeğinde yoğruldum. Dinamikler, parametreler, ortam ve şartlar açısından taban tabana zıt bu 2 disiplin, mesleğimin getirdiği üçüncü bir disiplin dünyasıyla birleşti. Pazarlama, bu dünyada sahne sanatları, müzik, güzel sanatlar sanatçısı, akademisyenlik, eleştirmenlik dışında yapabileceğim en iyi iş. Bir gün eminim pazarlamayı en büyük ilgili alanım olan müzik, müzikal ve sahne sanatlarıyla, sanatla birleştireceğim bir işim olacak! Bunu bekliyorum. Henüz bu şansı yakalayamadım.
12 yıldan uzun zamandır pazarlama, marka yönetimi, kurumsal ve iç iletişim alanında çalışıyorum. İçinde bulunduğum organizasyon yapıları ve görev tanımları nedeniyle, pazarlamanın bir çok dalında çalışmam gerekti. Böylece tek bir alanda dikey uzmanlaşmak yerine, bir çok alanında yatay uzmanlaşma şansına sahip oldum. Pazarlamanın en sevdiğim alanını sorsanız, marka /ürün pazarlama ve iletişimi ve bunun çevresindeki tüm çember içeriği diyebilirim.
PCnet Dergisi’ nde 3,5 yıl Marka Müdürü olarak, Daimler şirketlerinden Mercedes-Benz Finansal Hizmetler’ de 8 yıla yakın zaman Pazarlama, Kurumsal İletişim ve İç İletişim Koordinatörü olarak ve son olarak MOPAK ve bağlı kırtasiye şirketi olan Masaüstü’ nde 1 yıldan fazla Pazarlama Müdürü olarak çalıştım.
Şanslıyım ki son derece niş bir ürün de deneyimledim, geniş kitlelere hitap eden ürünler de… Üretim bandı ürünlerini de gördüm, otomotiv finansmanını da .. Erkek egemen müşteri kitlesi de deneyimledim, çocuk ve kadın egemen müşteri kitlesi de.
Bilişim ve dergicilik, tüketici finansmanı (netleştirelim :otomotiv finansmanı), kağıt ve kırtasiye sektörlerini B-2-B ve B-2-C dinamikleriyle gördüm.
Hep eğitim peşinde koştum, bazı çalışma arkadaşlarıma göre “departmanın eğitim neferi” oldum 🙂 Yüzü aşkın eğitim, seminer, konferans, sertifika programına katılmışımdır ancak buraya sadece 2 tanesini yazacağım: Bilgi Üniversitesi’nin Yöneticiler için Dijital Pazarlama ve La Salle Academy’nin bana ve bir çalışma arkadaşıma özel tasarlanan Adobe Creative Suite sertifika programlarına katıldım.
Bulunduğum kurumların yapıları nedeniyle, hep gruplararası bir ağda, kavşak pozisyonunda çalışmam gerekti. Aynı anda çok fazla ürün segmentinin ve ürün tipinin, farklı müşteri/bayi segmenti ve tiplerine iletişimini üstlenmem gerekti. Kaderim bu sanırım!
Yaratıcı insanlara ve öğretenlere büyük saygı duyuyorum. Dünyanın en temel zorunluluğunun ve tek ilerleme yolunun önce eğitim ve yaratmaktan geçtiğine inanıyorum. Bunlar temel değerler olduğu müddetçe, her türlü sorunu çözebileceğimize eminim.
Ruhu sportif, bedeni ise mekaniği ters kullanan bir karakterim! Suyla haşır neşirim, yer çekimi azalınca fena halde sportmen bir karakter oluyorum. Yüzerim 🙂
Müzik ve sahne, en temel hobim. Sanattan çok hoşlanıyorum. Craftery denilen el sanatları alanını çok seviyorum. Teknolojiyi yakından takip etmeye çalışıyorum çünkü mesleğimin olmazsa olmazlarından biri. Alanımdaki kitapları ve yayınları sıkı sıkı takip etmenin önemine inanıyorum.
Birazcık, çook azıcık gitar çalabiliyorum. İmkan oldukça seyahat ediyorum ve seyahatlerimde gittiğim yerin yerel halkının alışkanlıklarını da anlamaya çalışıyorum. Bir taraftan turistim, bir taraftan da örneğin gerçek Stuttgart’lı nerede yemekten hoşlanıyor, kırtasiye malzemelerini, mutfak ihtiyaçlarını gerçekten nerelerden alıyorsa, oralardayım ! Zamanımı hem onlar gibi hem de turist gibi geçiriyorum. Yanımdaki insan için birazcık zor oluyor tabii 🙂 Market-pazar-dükkan-kitapçı-eskici-pasaj-park-bahçe-müze-büfe.. Ne varsa deneyimlemekten hoşlanıyorum.
Denizi, iyotu, planktonları ve yüzmeyi çok seviyorum. Palamutbükü aşığıyım.
19 yaşımdan beri aşık olduğum çocukla evliyim. Bir akademisyenle 🙂 Söylemiştim size: Eğiten, öğreten, yaratan idealist insanlara saygım, sevgim sonsuzdur. Hele de Türkiye gibi ülkelerde. Çünkü buradaki eğitim ve akademi kadrolarının durumu, pür idealizm. Bu insanların emeklerinin karşılığı hep erdemsel, değersel boyutlarda kalıyor!
Bir Müzikalci olarak nerelerde ve hangi işlerde sahneye çıkmışım diye bir liste yapayım dedim… Listenin uzunluğu beni bile şaşırttı.
Kişisel sayfamda gerçekten öncelikle kendim için yazıyorum. Bir müzikalci, pazarlamacı ve mütevazi bir seyahatsever olarak ilgimi çekenleri başkalarına yol gösterecek, fayda sağlayacak bilgilerle paylaşmak istiyorum. Paylaşmak, öğretmek çocukluğumdan beri çok sevdiğim bir şey.. Ancak sadece isteyene öğretebileceğimi, merak edenin öğrenebileceğini bir çok deneyimimden sonra idrak ettim. O yüzden merak edenlerle, arama motorları sağolsun, burada doğal olarak bir araya geliyor olacağım.
Son olarak, bu sayfayı yaratırken bir WP Mavi/ Profesyonel WordPress Blogu‘ndaki 2 yazıdan çok yararlandım: Adım Adım Blog Açmak/Blog Nasıl Açılır? ve Blog Açtıktan Sonra İlk ve Mutlaka Yapılması Gereken 19 Şey! Aklınızda böyle bir şey var ise çok çeşitli kaynaklar mevcut. Google’layın 🙂
Sevgilerle..
BİR MÜZİKAL SEVDALISI OLARAK PINAR NERELERDE SAHNE ALMIŞ?
GSÜ MÜZİKAL ÇATISI ALTINDA:
- Aralık 1998 -Yılbaşı Konseri –GSÜ
- Nisan 1998 – Müzikallerden Seçmeler – GSÜ
- Nisan 1998 -Yapı Kredi Cumartesi Konserleri – Ünlü Müzikallerden ve Film Müziklerinden Seçmeler – Kevork Tavityan, Halit Ergenç, Aylin Ateş, Burak Bilgili, Güneş Gürle ve Çelik Kasapoğlu ile – Taksim Atatürk Kültür Merkezi
- Mayıs – Temmuz 1998 -Yapı Kredi Sanat Festivali – Ünlü Müzikallerden ve Film Müziklerinden Seçmeler – Kevork Tavityan, Halit Ergenç, Aylin Ateş, Burak Bilgili, Güneş Gürle ve Çelik Kasapoğlu ile – Taksim Atatürk Kültür Merkezi
- Mayıs 1998 – Aya İrini – Les Miserables
- Mart 1999 – AKM Küçük Salon – Les Miserables
- Mayıs 2000 – Aya İrini – Carmina Burana & Notre Dame de Paris & Miss Saigon
- Aralık 2000 – Aydın Doğan 12. Genç İletişimciler Ödül Töreni – Müzikallerden Seçmeler – Hürriyet Towers
- Mart 2001 – Berlin Türk Evi Açılış Konseri – Berlin Başkonsolosluğu Daveti
- Haziran 2001 – Grup Rapsodi ile World Around – Rumeli Hisarı
- Mayıs 2003 – Dünya Müzikallerinden Seçmeler – Park Orman
BAĞIMSIZ
- Nisan 2003 – Les Chanson Françaises – Osman Ergül-Pınar Akçay – Parkorman Pine Club
- Kasım 2015 – İklim İçin Bir Şeyler Söyle – İklim Forumu – Boğaziçi Üniversitesi
İSTANBUL DEVLET KONSERVATUARI MÜZİKAL BÖLÜMÜ ÇATISI ALTINDA
- Mart 2001 – Fahris Akarsu ile Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Konseri
- Mart 2001 – Afife Ödülleri – Müzikallerden Bir Kolaj – İÜDK Müzikal Bölümü/ Haldun Dormen Sahne Sınıfı
- Mayıs 2001 – Dünya Müzikallerinden Seçmeler – Uğur Babürhan – Serpil Günseli ve Faris Akarsu yönetiminde İÜDK Müzikal Bölümü – İstanbul Kültür Üniversitesi Kampüsü KEV Salonu
- Haziran 2001 – Damdaki Kemancı ve Ötekiler – İÜDK Müzikal Bölümü – Haldun Dormen Sahne Sınıfı Yıl Sonu Gösterisi – Haziran 2001
- Haziran 2001 – İÜDK Müzikal Bölümü – Haldun Dormen ile Yakacık Huzurevi Gösterisi-
- Kasım 2001 – Kemal Sunal’ın 57. Doğumgünü ve Anma Töreni – Sezen Aksu ile performans
- 2001 – İÜDK Müzikal Bölümü Müzikal Gösterisi – CRR
- Nisan 2002 – Afife Ödülleri – Ute Lemper ile Müzikal Seçmeler
- Mayıs 2002 – Musical la Turca – Türk Müzikallerinden Seçmeler – Uğur Babürhan – Serpil Günseli ve Faris Akarsu yönetiminde Işık Üniversitesi & İÜDK Müzikal Bölümü işbirliğiyle – Nişantaşı Işık Lisesi
- Nisan 2004 – Afife Ödülleri – Müzikal Kolaj – İÜDK Müzikal Bölümü/ Haldun Dormen Sahne Sınıfı
LADIES & GENTLEMEN ISTANBUL MÜZİKAL TOPLULUĞU ÇATISI ALTINDA
- Aralık 2005 – Entr’acte I’- Broadway in Concert – İstanbul Bilgi Üniversitesi Sütlüce Kampüsü
- Aralık 2006 – Entr’acte II’- Broadway in Concert – İstanbul Bilgi Üniversitesi Sütlüce Kampüsü
- Aralık 2006 – Müzikaller Gecesi – Şef Faris Akarsu yönetiminde Senfoni Orkestrası eşliğinde Murat Boz – Burak Kut Tülay Uyar ve Ladies & Gentlemen Müzikal Topluluğu – Cemal Reşit Rey Konser Salonu
- Temmuz 2007 – Özcan Deniz Konseri – Harbiye Açıkhava Tiyatrosu
- Haziran 2007 – Müzikal Tiyatro Şarkıları – Ladies & Gentlemen Müzikal Topluluğu Konseri – Caddebostan Kültür Merkezi
- Ekim 2007 – Ferhat Göçer, Alessandro Safina ve Albano Carrisi “3 Tenor”
- Konseri’ – İstanbul Arena
- 2007 – İtalyan Kültür Merkezi –Konser – Casa d’Italia
- Şubat 2008 – ENBE Orkestrası Tanıtım Konseri, Konuk Sanatçılar: Ajda Pekkan,
- Ferhat Göçer, Aytekin Kurt, Aslı Güngör, Mustafa Ceceli ve Atacan
- Yücel – TİM Show Center
- Haziran 2008 – 13. Türkiye Korolar Şenliği – MEB Şura Salonu – Ankara
- Temmuz 2008 – Sezen Aksu Denince Akla Gelen Şarkılar – Cemil Topuzlu Harbiye Açıkhava Tiyatrosu)
- Kasım 2008 – 1. Uluslararası İstanbul Koro Günleri – İTÜ Maçka Mustafa Kemal Amfisi
- 2008 – Çelik Gülersoy Anısına “Turing Bahar Konseri” – Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu – İstanbul Fenerbahçe Parkı
- 2008 – Müzikaller Gecesi – Caddebostan Kültür Merkezi
- 2008 – Türk Kalp Vakfı, Geleneksel Kalpten Kalbe Gecesi / Konuk Sanatçı;
- Orhan Şallıel ve Istanbul Symphonic Project – Atatürk Kültür Merkezi
- Ekim 2009 – Müzikaller Gecesi – Yeditepe Çamlıca Leo
- Ekim 2009 – Müzikallerden Seçmeler – Kadıköy Halk Eğitim Merkezi
- Kasım 2010 – 3. Uluslararası Istanbul Koro Festivali – Broadway’den İstanbul’ a – Ladies&Gentlemen İstanbul Müzikal Topluluğu – Maltepe Üniversitesi
- Aralık 2010 – Istanbul Avrupa Baskenti Kapanış Konseri – Şef Orhan Şallıel yönetiminde – İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası eşliğinde Ladies & Gentlemen Müzikal Topluluğu – İstanbul Fuar Merkezi
- Nisan 2011 – Orhan Şallıel Senfonik Orkestrası ile Türk Müzikallerinden Örnekler – Cemal Reşit Rey Konser Salonu
- Mayıs 2011 – Ekonomist Anadolu’ nun En Etkili 50 İş İnsanı Ödül Töreni – Rahmi Koç Müzesi
- Temmuz 2011 – Sezen Aksu’dan Unutulmaz Geceler – Most Açıkhava Konserleri – Harbiye Cemil Topuzlu Harbiye Açıkhava Tiyatrosu
- Temmuz 2011 – Ferhat Göçer – Most Açıkhava Konserleri – Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu
- Mart 2012 – Çok Sesli Türküler – Cemal Reşit Rey Konser Salonu
- Kasım 2012 – 5. Uluslararası İstanbul Koro Günleri – İTÜ Maçka Mustafa Kemal Amfisi – Notre Dame de Sion Konser Salonu
- Aralık 2015 – Ladies & Gentlemen Müzikal Topluluğu 10. Yıl Özel Konseri – Caddebostan Kültür Merkezi
- Ocak 2015 – Yeni Yıl Konseri – Kozyatağı Kültür Merkezi
GÜZELİZ VOCAL BAND ÇATISI ALTINDA
- Kasım 2012 – 6 sesli pop jazz parçaları konseri – 5. Uluslararası İstanbul Koro Günleri – İTÜ Maçka Mustafa Kemal Amfisi
- 2012-2013 – Sakman Club – düzenli sahne performansları
- Mart 2012- Koruncuk Vakfı Bağış Gecesi
- Muhtelif etkinlikler, TV programları, ekstralar