Marka 2016’da konuşan bir başka isim de bir yeni medya ajansı olan Muse’un kurucusu ve CEO’su Serdar Ekrem Şirin oldu.“Video” Marka İletişim Oyununu Nasıl Değiştiriyor? isimli sunumunda en çok hoşuma giden detay Fransız fütürist ressam Jean-Marc Côte‘nin ilk defa 1899 yılında yayınladığı “ 2000 Yılında Yaşam ” temalı çizimleri paylaşması. Bu çizimler ara ara önümüze geliyor ancak çoğu detayı kaçırıyoruz. Lütfen biraz dikkatli bakın. Enteresan bir otomatizasyon hayali varmış Côte‘nin.. Naif 🙂
Şirin der ki:
Artık Alain de Botton’un tanımladığı o meraklı nesil baskın. Bu yeni kitle TV izlemiyor ve play tuşu, dünyadaki tüm insanlar için en güçlü call to action tuşu durumunda. 4.5 G ile birlikte video tüketimi hepten arttı. Bağlantı hızı artarken fiyat daha da ucuzluyor. Böyle devam ederse tüketim müthiş seviyelere gelecek. Hatta 2018 yılında internetteki içeriğin %80’i video olacak.
Şu an internet trafiğinin %69′ u video içerikli. Youtube’da 1 dakikada 300 saatlik video yükleniyor.
Dünya tarihinin belki de en büyük belgeselini youtube üzerinde hep birlikte yazıyoruz belki de.. Bu içerikleri hepimiz üretiyoruz. Evde kediyle oynarken çektiğin bir video 77 milyon kere izlenip paylaşılabiliyor.
İşletmelerin stratejik kullanımlarla video içeriklerini daha fazla gelire döndürmelerine yardımcı olan bir video platformu olan Vidyard’ın kurucusu ve CEO’su Michael Litt’e göre, internet geleceği televizyondur.
Yani? İnternetin mantığı da TV’ye yaklaşıyor. TV’de bir program dahilinde içerikler üretilir.. Internet de işte buralara gidiyor. Red Bull gibi markalar bunu önceden fark eden markalar. Red Bull aşırı sporlara yatırım yapıyor, ancak bu sporların çekimleri kötü, bunun üzerine kendileri bu kayıtları yapmaya başlıyor, yani Red Bull içerik üretiyor. Lego mesela.. İddialı içerikler üretiyor.
Biliyor musunuz? Yine Vidyard’ın paylaştığı veriye göre, video içerikler, satın alma kararlarını % 97 oranında etkiliyormuş. Diyor ki Şirin, markaların en büyük hedefi, satış yapmak. Marka yöneticisinin önüne en iyi kampanya fırsatı bile gelse, ilgilendiği en önemli konu, kampanyanın ürünü ne kadar sattıracağıdır. Bu noktada video çok öneli, çünkü satın alma kararında etkisi çok büyük. Müşteri, satın almadan önce araştırıyor, eğer sunulmuşsa, ilk başvuru kaynağı tabii ki videolar oluyor. Videosunu seyrettiğiniz bir ürün satın alma kararınızı çok olumlu etkiliyor.
Herkes içerik üretiyor ama bir de influencerlar var, sürekli içerik üretenler. Times Dergisi, geçtiğimiz dönemde Dünyanın En Etkili 100 İnsanı Listesi’ni yayınladı. PewDiePie bu listede! PewDiePie, 54 milyona yakın youtube takipçisi olan, 20’li yaşlarda, evde videolar üreten biri… (Ben videolarını son derece saçma buluyorum bu arada, ama sonuçta bu gerçeği değiştirmiyor, bu adam bu listeye girmiş.. Tam listenin linkini şuraya koyayım da kimlerle aynı listede görelim.
Şirin, Türkiye’de etkili bazı youtuberların isimlerini paylaştı: Barış Özcan, Enes Batur, Duygu Özaslan, İdil Tatari, Burak Oyunda, Ruhi Çenet, Orkun Işıtmak…
Pazarlamacıların %84ü influencer pazarlamasını kullanıyor. Bu çalışmaları yürütüyor.
Red Bull CEO’su Dietrich Mateschitz’a göre bir gün her şirket bir medya şirketine dönüşecek. İnternetin geleceği video. Her markada video kampanya süreçlerinden sorumlu yöneticiler olacak ve satış ekibi, İK ekibi video üretecek. Sıkıcı basın bültenleri artık olmayacak ve sanal gerçeklik de çok aktif olacak.
Şirin’e göre belki 5 sene sonra bu konferansı doğrudan evlerimizden deneyimleyeceğiz.
Bence de.. Daha kısa sürede bile olabilir..